| Potrawa: Pasztet z Łysek | |
| Składniki: 3 łyski 600 g wieprzowiny 50 g słoniny 1 łyżka smalcu 4 jajka po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy pół bułki paryskiej sól pieprz ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g wątróbek z drobiu 1 łyżeczka tartej bułki pół szklanki białego wytrawne-go wina.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte łyski, podroby z ptaków i pokrojoną w grubą kostkę tłustą wieprzowinę zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, pieprz, ziele, zalać winem i dusić pod przykry-ciem.
Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości. Do sosu, w którym się dusiło, włożyć pokrojoną w plasterki bułkę i lekko przesmażoną wątróbkę z drobiu. Chwilę dusić, przestudzić i razem z mięsem przepuścić 2-3 razy przez maszynkę. Dodać pieprz, sól, ziele, gałkę i dokładnie wy-mieszać z jajkami.
Formę pasztetową natrzeć tłuszczem, posypać tartą bułką, wyło-żyć paseczkami słoniny, wypełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|