| Potrawa: Słonka po mazursku |  |
| Składniki: 2 słonki 50 g słoniny 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów 2 łyżki śmietany sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka soku z cytryny.
| Sposób przygotowania: Podroby ze słonek drobno posiekać i wymieszać z drobno posiekanymi pieczarkami, zieloną pietruszką, orzechami i śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, majerankiem skropić sokiem z cytryny, nadziać przygotowanym farszem, owinąć plasterkami słoniny, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać sosem i skrapiać wodą. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|