strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Słonka po polsku
Składniki:
2 słonki
2 łyżki masła
2 łyżki konfitur wiśniowych
2 łyżki tartego chrzanu
1 szklanka śmietanki
1 łyżeczka mąki
sok z cytryny
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć mąką, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, polać stopionym masłem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Podczas duszenia polewać śmietaną. Konfitury wiśniowe dokładnie wymieszać z chrzanem i pozostałą śmietaną rozkłóconą z mąką. Polać słonki i dusić chwilę razem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton