strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Słonka po myśliwsku
Składniki:
2 słonki
50 g słoniny
1 łyżka masła
4 kurze wątróbki
podroby ze słonek
2 łyżki rodzynek
1 mała cebula
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1 mały kieliszek koniaku.
Sposób przygotowania:
Podroby ze słonek i kurze wątróbki drobno posiekać. Pokrojoną drobno cebulę wymieszać z podrobami, rodzynkami i nacią pietrusz-ki. Dodać sól, koniak. Ptaszki sprawione i umyte nasolić, napełnić farszem, owinąć plasterkami słoniny, upiec na rożnie, polewając w czasie pieczenia stopionym masłem i skrapiając pozostałym koniakiem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton