| Potrawa: Słonka nadziewana |  |
| Składniki: 2 słonki 100 g słoniny 3łyżki masła podroby z ptaków 1 cebula 5-6 pieczarek po ćwierć łyżeczki mielonego jałowca i pieprzu 1 łyżka star-tego żółtego sera 2-3 łyżki tartej bułki sól.
| Sposób przygotowania: Z ptaków wyjąć podroby. Tuszki natrzeć solą. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i podroby ze słonek przesmażyć na maśle, dodać jałowiec, pieprz i tarty ser, wymieszać i chwilę smażyć. Po przestudzeniu wymieszać z 50 g drobno pokrojonej słoniny i tartą bułką.
Ptaszki sprawić, umyć, napełnić farszem, zaszyć i włożyć na dół lodówki na 2-3 dni. Wyjąć, owinąć plasterkami słoniny, wstawić 'do nagrzanego piekarnika i piec, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|