strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Słonka nadziewana
Składniki:
2 słonki
100 g słoniny
3łyżki masła
podroby z ptaków
1 cebula
5-6 pieczarek
po ćwierć łyżeczki mielonego jałowca i pieprzu
1 łyżka star-tego żółtego sera
2-3 łyżki tartej bułki
sól.
Sposób przygotowania:
Z ptaków wyjąć podroby. Tuszki natrzeć solą. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i podroby ze słonek przesmażyć na maśle, dodać jałowiec, pieprz i tarty ser, wymieszać i chwilę smażyć. Po przestudzeniu wymieszać z 50 g drobno pokrojonej słoniny i tartą bułką. Ptaszki sprawić, umyć, napełnić farszem, zaszyć i włożyć na dół lodówki na 2-3 dni. Wyjąć, owinąć plasterkami słoniny, wstawić 'do nagrzanego piekarnika i piec, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton