strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos jałowcowy
Składniki:
Okrawki z dziczyzny
50 g surowego boczku
pół szklanki rosołu
pół szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka masła
1 cebula
1 marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
otarta skórka i sok z cytryny
1 łyżeczka tłuczonego jałowca
1 łyżeczka mąki
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Resztki mięsa i boczek drobno pokroić. Dodać pokrojone warzywa, przesmażyć na maśle, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Dodać jałowiec, otartą skórkę i sok z cytryny, dusić ok. godziny. Przetrzeć sos przez sito, zagęścić zasmażką z masła i mąki rozprowadzonej winem, doprawić szczyptą cukru, podgrzać. Podawać do pieczeni z dziczyzny i pasztetów.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton