strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zając po mediolańsku
Składniki:
Zając
2 cebule
1 szklanka czerwonego wina
3 łyżki oleju
sól
po ćwierć łyżeczki tymianku
szałwii i rozmarynu.
Sposób przygotowania:
Umytego i podzielonego na porcje zająca natrzeć mocno ziołami, położyć w kamiennym garnku, obłożyć plasterkami cebuli, skropić winem, przykryć talerzem, obciążyć, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. W brytfannie rozgrzać olej, zrumienić na nim porcje mięsa, posolić, włożyć cebulę z marynaty, zmniejszyć ogień, lekko skropić zająca wodą i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. W czasie duszenia skrapiać marynatą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton