strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos orleański
Składniki:
2 sardele
2 łyżki masła
1 szklanka rosołu
2 korniszony
1 łyżka kapa-rów
1 marchewka
otarta skórka i sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka karmelu
1 łyżeczka mąki
2 białka z jajek ugotowanych na twardo
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić pół łyżki masła, dodać startą na grubej tarce marchewkę, chwilę smażyć. Dodać pokrojone w drobną kostkę korniszony, sardele, kapary, skropić sokiem z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać otartą skórkę z cytryny, karmel, gałkę, sól, cukier, wymieszać, zagotować. Połączyć z duszonymi warzywami, dodać pokrojone w ko-steczkę białka i pół łyżeczki świeżego masła. Sos podgrzać, wlać do sosjerki. Podawać do kotletów z dziczyzny lub pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton