strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos z zajęczej wątróbki
Składniki:
Wątróbka z zająca
1 łyżka masła
ćwierć szklanki rosołu
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 mała cebula
1 łyżeczka mąki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
dodać wątróbkę i pietruszkę, przesmażyć, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, dodać sól, pieprz, połączyć z wątróbką, zagotować. Sos przetrzeć przez sito, podgrzać. Podawać do pieczonego zająca.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton