| Potrawa: Potrawka z zająca w sosie śliwkowym | |
| Składniki: Przodek zająca 100 g wędzonego boczku lub słoniny 1 cebula 120 g suszonych śliwek sok z pół cytryny 1 łyżeczka mąki 1 goździk 3 ziarenka ziela angielskiego sól pół szklanki rosołu.
| Sposób przygotowania: Obrane z kości i błon mięso lekko osolić, posypać mąką. Pokrojony w cienkie plasterki boczek lekko stopić, dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć, włożyć mięso, zrumienić.
Umyte śliwki sparzyć wrzątkiem, wydrylować i wraz z korzeniami, sokiem z cytryny i rosołem dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso miękkie, wyjąć na ogrzany półmisek i polać przetartym sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|