strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos cumberland
Składniki:
100 g galaretki porzeczkowej
sok z 2 pomarańczy
po pół łyżeczki otartej skórki z cytryny i z pomarańczy
1 łyżka tartego chrzanu
1 kie-liszek deserowego białego wina
szczypta soli i cukru.
Sposób przygotowania:
Utrzeć dokładnie galaretkę z chrzanem i otartą skórką z owoców. Dodać sól, cukier, wino i sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać, schłodzić. Podawać do pieczeni lub kotletów z dziczyzny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton