| Potrawa: Sałatka z zająca pikantna | |
| Składniki: 500 g pieczonego zająca 6 małych kiszonych ogórków 4 sardele 1 łyżka kaparów 1 małe winne jabłko 3 pomidory 1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki sól pieprz szczypta cukru.
Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka galaretki porzeczkowej 1 łyżeczka estragonu sok z pół cytryny 1 drobno pokrojona cebula.
| Sposób przygotowania: Przygotować sos, dokładnie mieszając jego składniki.
Mięso, sardele, ogórki, jabłko i pomidory pokroić w kostkę, dodać kapary, sól, pieprz, cukier i delikatnie wymieszać z sosem. Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać zieloną pietruszką. Na godzinę przed podaniem sałatkę wstawić do lodówki. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|