strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
 
Potrawa: Zając w galarecie
Składniki:
Przodek zajęczy
50 g słoniny
50 g boczku
2 nóżki cielęce
250 g wołowiny
włoszczyzna
1 cebula
10 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Mięso obrać z kości, natrzeć solą, posypać pieprzem. Brytfannę wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny, na tym ścisło ułożyć mięso zajęcze, przykryć cienkimi płatami boczku, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec. W czasie pieczenia skrapiać wodą. Gdy mięso zmięknie, wyjąć, przestudzić, pokroić w plasterki. Z mięsa wołowego, kości z zająca, nóżek cielęcych i włoszczyzny dodatkiem korzeni ugotować mocny rosół. Pokrojone zajęcze mięso ułożyć w małych salaterkach, przybrać jarzynami, zalać przecedzonym rosołem, doprawionym sokiem z cytryny, ostudzić. Podawać ~a zimno z ostrym sosem, np. musztardowym. Pokrojone pieczarki usmażyć na maśle. Zbite zrazy usmażyć n~ maśle, przełożyć do rondla, posypać pieczarkami i startym serem obłożyć plasterkami masła, wstawić do gorącego piekarnika, zapiec Wyłożyć na półmisek, posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton