| Potrawa: Zając w potrawce winnej | |
| Składniki: 1 kg zająca
4 łyżki dobrego oleju (Np. sojowego)
1 łyżka mąki; sól i pieprz do smaku
Zalewa:
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
1 marchew
2 ząbki czosnku
4 cebule
6-7 roztartych ziaren pieprzu
| Sposób przygotowania: Zalać na noc kawałki skruszałego zająca zalewą wykonaną z podanych wyżej składników. Przed przyrządzeniem wyjąć zająca z zalewy, osuszyć w ściereczce, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Wsypać mąkę, posolić i popieprzyć, wlać zalewę wraz z warzywami. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga. Do potrawy tej można użyć nawet nieudane, ale niesłodkie. wino domowe. | Źródło: "Kuchnia Cartall" |
|