| Potrawa: Bogracz z jelenia | |
| Składniki: 50 dag udźca jeleniego
10 dag boczku wędzonego
1 duża cebula
1 łyżeczka średnioostrej papryki
1 ząbek czosnku
1 szczypta kminku
1 szczypta majeranku
1 szczypta pieprzu
1 strąk słodkiej papryki
1 pomidor lub 2 łyżki lecza z puszki
50 dag ziemniaków
10 dag marchwi
10 dag pietruszki
sól
| Sposób przygotowania: Mięso oczyścić dokładnie ze ścięgien, pokrajać w drobną kostkę,! wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Bo-czek pokrajać w kostkę, wysmażyć, na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, po czym zdjąć naczynie z ognia, dodać mieloną paprykę i wymieszać. Następnie dodać mięso jelenie, posolić, przysmażyć na ostrym ogniu; po kilku minutach zmniejszyć ogień i przykryć naczynie. Kiedy z mięsa wypłynie sok, dodać roztarty czosnek, utłuczony w moździerzu kminek, majeranek, pieprz i dusić pod przykryciem. W razie ,potrzeby uzupełnić wodą od-parowany sok. Kiedy mięso będzie miękkie, włożyć pokrajaną w krążki marchew oraz pietruszkę, a także oczyszczony i pokrajany strąk papryki i pomidor. Gdy i one będą miękkie - dodać ziemniaki pokrajane w kostkę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dolać tyle wody, ile zupy chcielibyśmy otrzymać. Całość zagotować, przyprawić do smaku solą i podawać na gorąco. Przed samym podaniem Bogracz można przybrać cienkimi plasterkami ostrej papryki o cienkich strąkach.
Uwaga: Niektórzy dodają do bogaczu kluseczki - wtedy jest to już prawdziwy jednodaniowy obiad. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|