| Potrawa: Zupa myśliwska |  |
| Składniki: 1 bażant (dzika kaczka dzika gęś)
50 dag kości wołowych lub cielęcych
25 dag włoszczyzny
1 cebula
2 goździki
1 ząbek czosnku
8-10 ziaren pieprzu '
' 10 dag grzybów (najlepiej leśnych)
1 /2 szklanki czerwonego wina
1 /2 szklanki śmietany
3 dag masła
3 dag mąki
połowa cytryny
mielona gałka muszkatołowa
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
1-2 czerstwe kajzerki
| Sposób przygotowania: Oczyszczony i wypatroszony drób starannie opłukać, wyporcjować, po czym umieścić na durszlaku i sparzyć wrzątkiem. Opłukane kości wołowe włożyć na spód średniego garnka, zalać 2-2,5 litrami wody, zagotować i włożyć mięso. Kiedy woda powtórnie się zagotuje zmniejszyć ogień, dodać cebulę naszpikowaną goździkami, a także czosnek i pieprz zamknięte w „bombce" do parzenia herbaty oraz obraną, pokrajaną włoszczyznę i grzyby. Całość osolić i gotować bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu tak długo, póki mięso nie zacznie odchodzić od kości. Wtedy zebrać z powierzchni rosołu tłuszcz, a czysty rosół przelać chochlą do innego naczynia, ostrożnie, by go nie zmącić. Mięso wyjąć, obrać ze skóry, oddzielić od kości, po czym trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Mąkę przysmażyć na maśle na brązowy kolor, rozprowadzić rosołem, połączyć z resztą zupy w garn-ku, dodać zmielone mięso, wino, śmietanę, szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej i zagotować. Na końcu zupę doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Zupa nie powinna być ani zbyt gęsta, ani zbyt kwaśna. Podawać na gorąco z prażonymi kostkami bułki.
Uwaga: Zupy z dziczyzny przyrządza się na ogół ze starszego ptactwa, brzydko przestrzelonego, lub też z „obrzynków" - niewielkich kawałków mięsa nie nadających się do pieczenia. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|