| Potrawa: Naleśniki z sosem winnym | ![Wersja do wydruku](pogoda/pictconst/drukarka.gif) |
| Składniki: 40 dag różnych kawałków mięsa z dziczyzny
(najlepiej mieszanego)
5 dag słoniny wędzonej
1 mała cebula
2-3 owoce jałowca
szczypta suszonego tymianku
sól pieprz
do naleśników:
25 dag mąki
3 jajka
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
sól szczypta pieprzu
do sosu:
10 dag masła
10 dag mąki
1 /2 I białego wytrawnego wina
6 łyżek śmietanki 2 żółtka
odrobina pieprzu Cayenne sosu tabasco lub ostrej papryki
sól sok z cytryny
do panierowania:
2-3 jajka
mąka bułka tarta olej do smażenia
| Sposób przygotowania: Surowe mięso oczyścić, po czym zemleć lub posiekać. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wysmażyć tłuszcz i zrumienić na nim startą na tarce cebulę oraz mięso. Następnie dodać ubite w moździerzu owoce jałowca, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Całość przykryć i dusić na wolnym ogniu (w razie potrzeby odparowany sok uzupełnić niewielką ilością wody). Kiedy mięso będzie miękkie, odparować sok tak, by pozostał tłuszcz, po czym odstawić masę do wystygnięcia. Następnie z podanych składników sporządzić ciasto naleśnikowe (z dodatkiem szczypty pieprzu), odstawić je na godzinę, po czym usmażyć z niego 12-15 naleśników. Posmarować je nadzieniem, zwinąć, panierować w mące, jajku, bułce tartej, usmażyć na oleju na złoty kolor i ułożyć na talerzu.
Sporządzić sos winny:
Z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją winem, wymieszać na gładką masę, po czym zagęścić na wolnym ogniu lub nad parą. Następnie dodać żółtka rozprowadzone śmietanką, mieszając energicznie, aby się nie ścięły. Całość przyprawić solą, pieprzem cayenne oraz (jeśli wino nie jest wystarczająco kwaskowe) kilkoma kroplami soku z cytryny. Naleśniki polać tylko połową sosu; resztę podać na gorąco w ogrzanej sosjerce. Przed podaniem naleśniki można przybrać plasterkami pomidora lub cytryny oraz listkami pietruszki.
Jest to niezwykle smaczna i efektowna przystawka. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|