| Potrawa: Potrawka z kuropatwy | |
| Składniki: 4 kuropatwy (mogą być stare lub uszkodzone)
40 dag włoszczyzny
10 dag masła
3 dag mąki
1 nieduża cebula
1 cytryna
1 1 /2 szklanki śmietany
15 dag boczku
1 1 /2 szklanki rosołu z kostki
sól pieprz
| Sposób przygotowania: Wypatroszone, umyte kuropatwy pokrajać na niewielkie kawałki (usunąć postrzępione części ran). Boczek pokrajać w kostkę, wytopić z niego tłuszcz, dodać 5 dag masła i zeszklić drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę. Następnie dodać kawałki mięsa, obraną włoszczyznę, przysmażyć na ostrym ogniu, po czym zalać rosołem. Przyprawić solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić całość do miękkości - odparowany sok uzupełniać rosołem lub gorącą wodą. Z mąki oraz reszty masła przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją niewielką ilością wody na gładką masę, dodać do uduszonego mięsa i zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz (w razie potrzeby) przecedzonym przez sitko sokiem z cytryny. Całość jeszcze raz zagotować i od razu podawać. Jako dodatek do potrawki najlepiej nadaje się gotowana brukselka z masłem, zielony groszek, ryż lub ziemniaki puree. Uwaga: Potrawka nie powinna być zbyt gęsta. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|