strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwy w kapuście
Składniki:
4 młode kuropatwy 50 dag kapusty włoskiej nieco kminku 5 dag oleju lub smalcu 1 /2 szklanki śmietany 1 /2 szklanki białego wytrawnego wina sól
pieprz masło
Sposób przygotowania:
Wypatroszone ptaki dokładnie umyć, osączyć, po czym natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem, przysmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i odstawić do wystygnięcia. Wystygnięte kuropatwy przekroić na połówki. Kapustę włoską rozdzielić na liście, namoczyć na i minut w mocno osolonej wodzie (aby usunąć robactwo z najmniejszych zakamarków), jeszcze raz opłukać, po czym włożyć do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem kminku, ugotować i osączyć. odłożyć tyle liści, ile zużyjemy do przykrycia kuropatw, resztę pokrajać w szerokie pasy i umieścić na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na tym „podłożu" ułożyć połówki kuropatw ;tylko jedną warstwę!). Śmietanę połączyć z winem; połową sosu posmarować kuropatwy i przykryć je liśćmi kapusty. Liście polać tłuszczem, w którym smażyły się kuropatwy oraz resztą sosu śmietanowego. Całość wstawić do gorącego piekarnika (200-220°C) i piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut). Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika z pieczonymi :ziemniakami. Uwaga: Liście kapusty należy bardzo dokładnie osączyć przed użyciem, aby nie piec mięsa w wodnistym losie; woda zawarta w winie i śmietanie powinna odparować podczas pieczenia.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton