| Potrawa: Kuropatwy w kapuście |  |
| Składniki: 4 młode kuropatwy
50 dag kapusty włoskiej
nieco kminku
5 dag oleju lub smalcu 1 /2 szklanki śmietany
1 /2 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz
masło
| Sposób przygotowania: Wypatroszone ptaki dokładnie umyć, osączyć, po czym natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem, przysmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i odstawić do wystygnięcia. Wystygnięte kuropatwy przekroić na połówki.
Kapustę włoską rozdzielić na liście, namoczyć na i minut w mocno osolonej wodzie (aby usunąć robactwo z najmniejszych zakamarków), jeszcze raz opłukać, po czym włożyć do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem kminku, ugotować i osączyć.
odłożyć tyle liści, ile zużyjemy do przykrycia kuropatw, resztę pokrajać w szerokie pasy i umieścić na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na tym „podłożu" ułożyć połówki kuropatw ;tylko jedną warstwę!). Śmietanę połączyć z winem; połową sosu posmarować kuropatwy i przykryć je liśćmi kapusty. Liście polać tłuszczem, w którym smażyły się kuropatwy oraz resztą sosu śmietanowego. Całość wstawić do gorącego piekarnika (200-220°C) i piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut). Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika z pieczonymi :ziemniakami.
Uwaga: Liście kapusty należy bardzo dokładnie osączyć przed użyciem, aby nie piec mięsa w wodnistym losie; woda zawarta w winie i śmietanie powinna odparować podczas pieczenia. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|