| Potrawa: Zrazy z zająca zawijane z sardelami | |
| Składniki: Comber i uda sól pieprz 100 g słoniny 3 sardele pół szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka mąki 2łyżki masła 1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Odżałowane, umyte i obrane z kości mięso pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa położyć cieniutki plasterek słoniny i kawałek sardeli.
Zrazy zwinąć, obwiązać nitką, obsmażyć ze wszystkich stron. Usmażone zrazy przełożyć do rondla wyłożonego cienkimi plasterkami słoniny, zalać winem i dusić pod przykryciem. Gdy zrazy miękkie, wlać do nich śmietanę wymieszaną z mąką i zieloną pietruszką, chwilę trzymać na małym ogniu. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|