strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Nadziewane bażanty z moszczem
Składniki:
2 młode bażanty 4 kromki pieczywa tostowego 1 1 /2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki galaretki porzeczkowej 15 dag słoniny wędzonej 1 1 /2 szklanki moszczu 60-80 dag białych winogron deserowych sól
masło
pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i wypatroszone bażanty umyć i lekko nasolić. Pieczywo przypiec w maszynce do tostów (lub na suchej patelni), po czym namoczyć w ciepłym mleku, odcisnąć, przetrzeć przez sito. Dodać galaretkę porzeczkową, jajko, przyprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Gotowe nadzienie umieścić pod skórą na piersi oraz udkach bażantów i zaszyć. Głęboką brytfannę wysmarować tłuszczem, włożyć bażanty, piersi oraz udka ptaków okryć cienkimi plasterkami słoniny. Całość podlać moszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić do miękkości na średnim ogniu. Następnie zdjąć plasterki słoniny i przypiec bażanty na złoty kolor, polewając sokiem spod mięsa i odwracając je ostrożnie, by nie uszkodzić skóry (aby nie wypłynęło nadzienie). Winogrona umyć, oddzielić od kiści, obrać ze skórki (ostrym nożem), przekroić na połówki, wypestkować i obgotować w soku spod mięsa. Upieczone bażanty wyłożyć na ogrzany talerz, wokół umieścić winogrona i podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i polanego masłem. Sok spod pieczeni przecedzić przez sitko i podać oddzielnie w sosjerce.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton