| Potrawa: Dzika kaczka w sosie pomarańczowym | |
| Składniki: 2 młode dzikie kaczki
10 dag słoniny wędzonej
1 szklanka białego półwytrawnego wina
3 dag masła
2 łyżki oleju
sól pieprz
do sosu:
wątróbka z kaczki
4 wątróbki z kurczaka
sok z 2 cytryn
sok z 3 pomarańcz
1 łyżeczka koniaku
1 szklanka śmietanki
sól pieprz
| Sposób przygotowania: Sprawione kaczki (nie zapominajmy o wycięciu gruczołu kuprowego) umyć, osączyć, natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem i odłożyć na pół godziny. Następnie związać nóżki, skrzydełka założyć na grzbiet i obłożyć tuszki plasterkami słoniny. Tak przygotowane kaczki ułożyć w głębokiej brytfannie, polać mieszanką roztopionego masła i oleju, podlać winem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości na średnim ogniu (180°C) polewając kilka-krotnie sosem własnym. Kiedy mięso będzie upieczone do miękkości, zdjąć z kaczek plasterki słoniny, dorzucić wątróbkę (po 10 minutach wyjąć ją na talerz). Przypiec ptaki na złoty kolor (40-60 minut), wyjąć z brytfanny i odłożyć w ciepłe miejsce.
Sporządzić sos:
Posiekać upieczoną wątróbkę, sok spod pieczeni od-tłuścić, przecedzić przez sitko i dodać do wątróbek razem z sokiem z pomarańcz oraz cytryn. Całość zagotować. Na końcu wlać koniak i śmietankę. Całość przyprawić solą i pieprzem, jeszcze raz zagotować. Upieczone kaczki ułożyć na ogrzanym talerzu, powlec cienką warstwą sosu i podać z ryżem na sypko, racuchami ziemniaczanymi, plasterkami pomarańczy lub dżemu z jagód albo z jeżyn. Gorący sos podać osobno w sosjerce.
Uwaga: Potrawę należy przyrządzać wyłącznie z młodych kaczek! | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|