| Potrawa: Zając z ananasami | |
| Składniki: 1 2 kg zająca (comber i/ lub uda)
1 szklanka zalewy olejowej
1 łyżeczka suszonego tymianku i rozmarynu
5 dag masła lub margaryny
1 duża cebula
1 1 /2 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka śmietanki
sól pieprz
oraz:
4 krążki ananasa
1 jajko
2 łyżki wiórków kokosowych
6 łyżek oleju
natka pietruszki
| Sposób przygotowania: Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, po czym włożyć do zalewy olejowej na 2-3 dni. Przed pieczeniem zająca natrzeć tymiankiem oraz rozmarynem, po czym umieścić w brytfannie, obłożyć plasterkami cebuli, polać olejem z zalewy, roztopionym masłem oraz odrobiną wina. Przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C), i dusić przez 20 minut, po czym zdjąć folię i piec przez dalszych 35-40 minut, odwracając mięso kilkakrotnie i skrapiając je winem. Ananasy osączyć z syropu, osuszyć, panierować w rozbełtanym jajku oraz w wiórkach kokosowych, przysmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, po czym osączyć na bibułce i odłożyć w ciepłe miejsce. Upieczonego zająca wyjąć na talerz i również odłożyć w ciepłe miejsce. Sok spod pieczeni przecedzić do rondelka, śmietankę ubić, połączyć ostrożnie z sosem; zagotować. Mięso ułożyć na ogrzanym talerzu, obłożyć smażonym ananasem, powlec cienką warstwą sosu, przybrać list-kami pietruszki i od razu podawać. Resztę gorącego sosu podać w sosjerce. Jako dodatek do zająca można podać ziemniaki puree z gałką muszkatołową lub ryż z rodzynkami i migdałami.
Uwaga: Z własnego doświadczenia wiem, że smażony ananas cieszy się ogromnym powodzeniem biesiadników; warto przygotować większą porcję. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|