| Potrawa: Zając w sosie pomidorowym | |
| Składniki: 1 kg mięsa z zająca (comber i uda)
10 dag słoniny wędzonej
5 dag oleju lub smalcu
4 dag przecieru pomidorowego
1 /2 szklanki śmietany
sok z cytryny
1 szklanka rosołu (z kostki) sól pieprz
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokrajać na porcje (comber na 2-3 kawałki, uda na połowę), po czym sparzyć na sicie, opłukać, osączyć, osuszyć i naszpikować gęsto cienkimi plasterkami słoniny. Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem i odłożyć na pół godziny. Następnie umieścić zająca w brytfannie, polać tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i upiec (sok spod mięsa odparowany w trakcie pieczenia uzupełniać sukcesywnie małą ilością wrzątku lub gorącego rosołu z kostki)
Upieczone mięso wyjąć na talerz, odłożyć w ciepłe miejsce. Sos przecedzić do rondelka. Przecier pomidorowy smażyć przez kilka minut, po czym zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać, rozprowadzić sokiem spod pieczeni, zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotowym sosem polać pieczeń ułożoną na ogrzanym talerzu. Podawać na gorąco z dodatkiem krokietów ziemniaczanych, ryżu na sypko lub surówek sezonowych.
P.S. Niezwykła prostota wykonania nie ujmuje smaku tej wyśmienitej potrawie; przepis ten dedykuję adeptom sztuki kulinarnej... | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|