| Potrawa: Zając w marynacie | |
| Składniki: 2-3 combry z zająca
5 dag oleju lub smalcu
10 dag słoniny wędzonej
do marynaty:
20 dag włoszczyzny
1 duża cebula
3-4 goździki
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka tymianku
1 1 /2 szklanki czerwonego wina
sól pieprz
oraz:
3 dag masła
3 dag mąki
1 szklanka śmietany
musztarda sok ż cytryny
dżem jagodowy
| Sposób przygotowania: Umyte, osączone mięso naszpikować gęsto paskami słoniny i włożyć do porcelanowej misy. Włoszczyznę oraz cebulę obrać, pokrajać w plasterki, zalać 1/2 litra wody, dodać resztę wymienionych składników marynaty i ugotować. Gotową marynatę pozostawić do wy-stygnięcia, po czym wylać na mięso. Całość przykryć, wstawić do lodówki (na 2-4 dni) - mięso należy codziennie odwracać. Przed przyrządzeniem mięso wy-jąć z marynaty, osączyć, włożyć do głębokiej brytfanny, polać olejem lub gorącym smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190°C) i upiec polewając kilkakrotnie sosem własnym oraz marynatą.
W czasie gdy piecze się mięso, warzywa z marynaty ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wywaru i przetrzeć je przez sito. Mąkę przysmażyć na maśle, dolać niewielką ilość marynaty, wymieszać na jednolitą masę, po czym dodać przetarte warzywa oraz przecedzony przez sitko sok spod pieczeni, a także śmietanę, nieco musztardy (jeśli potrawa nie jest dość kwaskowa - dodać nieco soku z cytryny), sól i pieprz do smaku.
Całość zagotować. Upieczone mięso podzielić na porcje, włożyć do sosu, po czym przełożyć na ogrzany talerz i podawać. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|