strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Zając w marynacie
Składniki:
2-3 combry z zająca 5 dag oleju lub smalcu 10 dag słoniny wędzonej do marynaty: 20 dag włoszczyzny 1 duża cebula 3-4 goździki 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka tymianku 1 1 /2 szklanki czerwonego wina sól
pieprz oraz: 3 dag masła 3 dag mąki 1 szklanka śmietany musztarda
sok ż cytryny dżem jagodowy
Sposób przygotowania:
Umyte, osączone mięso naszpikować gęsto paskami słoniny i włożyć do porcelanowej misy. Włoszczyznę oraz cebulę obrać, pokrajać w plasterki, zalać 1/2 litra wody, dodać resztę wymienionych składników marynaty i ugotować. Gotową marynatę pozostawić do wy-stygnięcia, po czym wylać na mięso. Całość przykryć, wstawić do lodówki (na 2-4 dni) - mięso należy codziennie odwracać. Przed przyrządzeniem mięso wy-jąć z marynaty, osączyć, włożyć do głębokiej brytfanny, polać olejem lub gorącym smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190°C) i upiec polewając kilkakrotnie sosem własnym oraz marynatą. W czasie gdy piecze się mięso, warzywa z marynaty ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wywaru i przetrzeć je przez sito. Mąkę przysmażyć na maśle, dolać niewielką ilość marynaty, wymieszać na jednolitą masę, po czym dodać przetarte warzywa oraz przecedzony przez sitko sok spod pieczeni, a także śmietanę, nieco musztardy (jeśli potrawa nie jest dość kwaskowa - dodać nieco soku z cytryny), sól i pieprz do smaku. Całość zagotować. Upieczone mięso podzielić na porcje, włożyć do sosu, po czym przełożyć na ogrzany talerz i podawać.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton