| Potrawa: Medaliony zajęcze z pieczarkami | |
| Składniki: 1 2-1 5 kg combrów zajęczych lub ud
10 dag słoniny wędzonej
6 łyżek oleju 25 dag pieczarek
1 pęczek zielonej pietruszki
3 dag przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 1 /2 szklanki rosołu (z kostki)
1 /2 szklanki białego wytrawnego wina
kilka listków świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego)
sól pieprz
| Sposób przygotowania: Sprawione mięso umyć, oczyścić z kości, pokrajać w plastry, lekko rozbić, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć solą oraz pieprzem i odłożyć na pół godziny. Na teflonowej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, po czym wyjąć je do rondelka. Na pozostałym tłuszczu przysmażyć pokrajane w plasterki grzyby, dodać roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, przecier pomidorowy oraz rosół, wino, estragon. Całość zagotować. Polać mięso, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia sok spod mięsa przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i odparować do konsystencji sosu. Porcje mięsa wyłożyć na ogrzany talerz, polać sosem, przybrać plasterkami cytryny, pomidora, list-kami pietruszki i podawać z dodatkiem ryżu na sypko, ziemniaków puree, krokietów ziemniaczanych lub z brukselką bądź groszkiem duszonymi na maśle. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|