| Potrawa: Zając po prowansalsku | |
| Składniki: 1 5 kg combra i ud zająca
3 nieduże cebule
2 nieduże młode bakłażany
2 strąki zielonej papryki
3 młode cukinie (wielkości ogórków)
kawałek suszonej ostrej papryki czereśniowej
70 dag pomidorów
10 dag masła lub margaryny
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
1 łyżeczka tymianku
sól pieprz
| Sposób przygotowania: Umyty comber przekroić na 3--4 części, uda - na połowę. Oprószyć solą oraz pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym maśle. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na pozostałym maśle, dodać umyte, pokrajane w plasterki (lecz nie obrane ze skórki) cukinie oraz strąki papryki, jak również bakłażany (obrane nożem o plastykowym lub drewnianym ostrzu, pokrajane w kostkę, nasolone na pół godziny, opłukane). Pomidory obrać ze skórek (wrzucając je przedtem do wrzątku), pozbawić nasion, rozdrobnić i dodać do pozostałych składników. Całość przyprawić roztartym czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem, solą oraz pieprzem; wymieszać. Następnie włożyć obsmażone mięso wraz z tłuszczem, przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia (po ok. 30-40 minutach, w zależności od wieku zająca - powinien być jednak młody) odparować sok spod mięsa. Uduszone porcje zająca ułożyć na ogrzanym talerzu, obłożyć potrawką warzywną (usunąć liść laurowy) i podawać z ziemniakami puree, krokietami ziemniaczanymi lub ryżem na sypko. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|