strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Klopsy z dzika w kapuście z jabłkami
Składniki:
80 dag szynki lub łopatki z dzika 15 dag słoniny wędzonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 jajko 5 dag ryżu mielony kminek
sól
pieprz do kapusty z jabłkami: 70-80 dag kapusty kwaszonej 4 duże jonatany 5 dag słoniny wędzonej szczypta majeranku szczypta cząbru szczypta szałwii Vegeta 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczone mięso pokrajać w kostkę; umyć pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić, powtórnie umyć, osączyć i zemleć w maszynce razem ze słoniną. Gdyby mięso „stawiało opór", należy zemleć je jeszcze raz. Następnie włożyć do misy, wbić jajko, dodać roztarty czosnek, słodką paprykę, na pół ugotowany, osączony ryż, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem i wyrobić na jednolitą masę. Zwilżoną dłonią formować z masy klopsy wielkości jajka. Przyrządzić kapustę z jabłkami: Słoninę pokrajać w drobną kostkę, zasmażyć, zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę, wymieszać, dorzucić kapustę (gdyby była zbyt kwaśna - przepłukać), zalać wodą, przyprawić Vegeta (1 łyżeczka) oraz pozostałymi przyprawami, wymieszać i zagotować. Do gotującej się kapusty włożyć klopsy. Całość przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Umyte jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokrajać w cząstki. Uduszoną kapustę z klopsami przełożyć do naczynia żaroodpornego, klopsy obłożyć cząstkami jabłek. Całość przykryć i ogrzewać aż jabłka będą miękkie (ok. ~-5 minut). Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem śmietany (w osobnym naczyniu).
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton