strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Przodek zajęczy w ostrym sosie
Składniki:
Przodek zajęczy
sól
pieprz
1 cebula
pół łyżeczki tymianku
po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
1 listek laurowy
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki pasty sardelowej
1 łyżka kaparów
otarta skórka z cytryny
pół szklanki wytrawnego wina
100 g masła.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane i obrane z kości mięso umyć, posolić, oprószyć pieprzem i razem z pokrojoną w kostkę cebulą przesmażyć na maśle. Do-dać listek laurowy, pieprz, ziele, tymianek, wino i dusić pod przykry-ciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Na pozostałym maśle zrumienić tartą bułkę i wraz z otartą skórką z cytryny, pastą sardelową i kaparami dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton