| Potrawa: Mięso z sarny a la Strogonoff |  |
| Składniki: 80 dag mięsa z sarny (comber udziec)
10 dag słoniny wędzonej
1 duża cebula
25 dag pieczarek
25 dag korniszonów
(n dag przecieru pomidorowego
15-20 kaparów
1 liść laurowy
3 dag mąki
1 szklanka śmietanki-
6 łyżek białego wytrawnego wina
1 łyżka musztardy
cytryna sól
pieprz
| Sposób przygotowania: Mięso pokrajać w kostkę, umyć pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem na 4-5 minut, osączyć, opłukać, osuszyć.
Słoninę pokrajać w drobną kostkę lub w paski, zasmażyć. Skwarki wyjąć na talerzyk, na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać umyte, pokrajane
w cienkie plasterki grzyby, rozdrobnione korniszony oraz mięso. Całość przysmażyć na ostrym ogniu. Przecier pomidorowy rozprowadzić niewielką ilością wody, polać mięso, dodać kapary, liść laurowy, musztardę, przyprawić solą, wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia sok spod mięsa odparować, oprószyć mąką, dodać wino, zagotować. Następnie rozprowadzić śmietanką, podgotować (jeśli użyjemy śmietany, należy dodać ją jednocześnie z winem). W razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny (ostrożnie, gdyż wino i musztarda są kwaskowe!). Gotową potrawę podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|