| Potrawa: Sarna w potrawce z grzybów i zielonego groszku |  |
| Składniki: 1 kg mięsa z sarny (udziec comber łopatka
karczek)
marynata
10 dag słoniny wędzonej '
1~ duża cebula
30-40 dag grzybów (leśnych)
15 dag marchwi '
15 dag pietruszki
20 dag zielonego groszku
1 1 /2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
3 dag masła
4 dag mąki
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
sól
| Sposób przygotowania: Mięso zamarynować. Słoninę pokrajać w cienkie paski lub w drobną kostkę, wysmażyć. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso (wyjęte z marynaty i pokrajane w kawałki) i smażyć przez kilka minut na ostrym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pokrajane w plasterki grzyby, marchew oraz pietruszkę, roztarty czosnek, liście laurowe. Pod-lać winem, posolić, przykryć i dusić, kilkakrotnie mieszając, po czym dodać zielony groszek i całość udusić do miękkości. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z masłem i rozprowadzoną częścią sosu, po czym ogrzewać do zgęstnienia. Przed podaniem usunąć liście laurowe i ewentualnie przyprawić potrawę solą. Podawać na gorąco z ryżem na sypko lub krokietami ziemniaczanymi. Można przybrać natką pietruszki. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|