| Potrawa: Comber sarni po bawarsku |  |
| Składniki: 1 comber sarni (ok. 1 5 kg)
20 dag słoniny wędzonej
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina.
do zalewy olejowej:
2 łyżki musztardy
6 łyżek oleju
10 ziaren pieprzu
6 owoców jałowca
10 ziaren kolendry
4 liście laurowe
1 duża cebula
oraz:
50 dag gruszek
25 dag winogron.
25 dag śliwek
25 dag wiśni
15 dag czerwonych porzeczek
1 łyżka koniaku
masło
sok z cytryny
| Sposób przygotowania: Mięso oczyścić z błon, umyć, naszpikować gęsto plasterkami słoniny i zamarynować przynajmniej na 2 dni.
Przygotowanie zalewy:
ziarniste przyprawy utłuc w moździerzu, dodać do oleju połączonego z musztardą, posolić. Otrzymaną mieszanką natrzeć mięso, obłożyć plasterkami cebuli, liśćmi laurowymi, po czym zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Przed pieczeniem usunąć cebulę, liście laurowe, oraz utłuczone w moździerzu przy-prawy, mięso natrzeć olejem z zalewy, wstawić do gorącego (200-220°C) piekarnika i upiec, polewając kilkakrotnie własnym sosem (uwaga! wystarczy 35-40 minut pieczenia, gdyż pieczeń z sarny łatwo wysycha). Upieczone mięso oddzielić od kości, wyporcjować, powtórnie ułożyć na kościach. Sos przelać do sosjerki. W czasie gdy piecze się mięso sporządzić „jarzynę": Gruszki przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i gotować przez ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru oraz soku z cytryny. Ugotowane gruszki osączyć, w każdą włożyć po łyżeczce obranych z kiści, umytych porzeczek. Pozostałe owoce udusić na maśle (1 łyżka) z dodatkiem odrobiny soku cytrynowego, po czym polać koniakiem zapalonym w chochli. Gruszki oraz duszone owoce ułożyć ozdobnie wokół mięsa i od razu podawać. (Jeśli „jarzynę" sporządzamy z owoców z konfitur, wystarczy je obgotować.)
Danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i niezwykle dekoracyjne. Polecam na szczególne okazje! | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|