| Potrawa: Rostbef z jelenia w potrawce grzybowo-kasztanowej | |
| Składniki: 1 rostbef z jelenia (ok. 1 5 kg)
1 szklanka zalewy olejowej
8 dag słoniny wędzonej
1 duża cebula
10 dag marchwi
4 dag obranego selera
1 szklanka śmietanki
1 szklanka śmietany
1 szklanka ciężkiego czerwonego wina
3 dag mąki
sól pieprz
do potrawki:
50 dag kasztanów jadalnych
40 dag grzybów (leśnych)
1-2 szklanek rosołu z kostki
szczypta tymianku
olej sól pieprz
1 pęczek zielonej pietruszki
| Sposób przygotowania: Mięso oczyścić z błon i pozostawić w zalewie olejowej na 2--4 dni. Przed przyrządzeniem mięso gęsto naszpikować paskami słoniny, umieścić w głębokiej brytfannie, posolić, polać marynatą i opiec ze wszystkich stron w gorącym (220°C) piekarniku. Następnie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć ogień (180°C) i dusić przez 40 minut. Śmietanę połączyć ze śmietanką. Zdjąć folię i polać mięso jedną trzecią mieszanki; zabieg ten powtórzyć za 20 minut - polewanie śmietaną spowoduje, że mięso przypiecze się pięknie na złoty kolor, wewnątrz natomiast pozostanie kruche i miękkie. Upieczone mięso wyjąć na talerz i odłożyć w ciepłe miejsce. Warzywa razem z sokiem spod pieczeni przełożyć do rondelka, dodać wino, zagotować i przecedzić (nie przecierać warzyw!). Następnie z powierzchni sosu zebrać warstwę tłuszczu i zaprawić go mąką rozprowadzoną resztą śmietany; ogrzewać do zgęstnienia. Ostrym nożem odkroić mięso od kości, pokrajać w ukośne plastry, po czym ułożyć powtórnie na kościach. Całość przełożyć na owalny talerz, posmarować sosem i obłożyć potrawką z grzybów i kasztanów jadalnych.
Przygotowanie potrawki:
W czasie, gdy mięso piecze się w piekarniku, kasztany ponacinać ostrym nożem i wrzucić do wrzątku na 5 minut, po czym odcedzić i natychmiast obrać ze skórki (warto namówić do współpracy kogoś z domowników, ponieważ wystygnięte kasztany bardzo źle się obiera!). Obrane kasztany przełożyć do rondelka, pod-lać niewielką ilością gorącego rosołu, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu (uwaga! nie powinny się rozgotować). Odparowany płyn uzupełniać sukcesywnie gorącym rosołem - zawsze w małej ilości. W czasie, gdy gotują się kasztany, rozgrzać w rondlu trochę oleju, dodać pokrajane w plasterki grzyby, przyprawić je tymiankiem, solą oraz pieprzem, udusić, odparować sok. Dodać kasztany, posypać drobno po-siekaną natką pietruszki i ułożyć na talerzu wokół mięsa.
Uwaga: Potrawa nie wymaga żadnego dodatku; kasz-tany są bardzo pożywne. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|