strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Udziec jeleni po braszowsku
Składniki:
1 kg udźca z jelenia (bez kości) sól
pieprz ziele angielskie do marynaty: 1 1 /2 I wody 6 łyżek octu winnego lub 1 /2 szklanki czerwonego wina 1 duża cebula 3-4 goździki 1-2 liście laurowe oraz: 10 dag słoniny wędzonej 6 łyżek oleju lub smalcu 1 nieduża cebula 1 łyżka łagodnej musztardy 1 szklanka śmietany 1 cytryna sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać w plastry prostopadle do włókien, oprószyć solą, grubo zmielonym pieprzem oraz utłuczonym w moździerzu zielem angielskim, po czym odłożyć na 1-2 godzin. W tym czasie sporządzić marynatę: Wodę zagotować z podanymi wyżej składnikami oraz pokrajaną w plasterki cebulą, następnie wystudzić. Posypane przyprawami mięso przełożyć do porcelanowej misy i zalać marynatą. Całość przykryć i wstawić na 2-3 dni do lodówki; mięso należy codziennie odwracać. Zamarynowane mięso wyjąć na talerz, wy-trzeć do sucha i gęsto naszpikować cienkimi paskami słoniny. Pozostałą słoninę zasmażyć na tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę oraz mięso, przysmażyć, pod-lać niewielką ilością marynaty, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu (1-2,5 godziny, w zależności od wieku zwierzęcia). W połowie czasu duszenia dodać cebulę, która uprzednio „dojrzewała" w marynacie oraz skórkę otartą z cytryny. Kiedy mięso udusi się do miękkości, wlać śmietanę wymieszaną z musztardą, przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny i zagotować. Podawać z ziemniakami, .krokietami ziemniaczanymi lub ryżem na sypko.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton