| Potrawa: Majonez |  |
| Składniki: Na każde 10 dag majonezu przypada 10 dag (ok. pół szklanki) oleju 1 żółtko 1/2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli.
| Sposób przygotowania: Żółtka wybić do miski, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i ucierać powoli, dodając po kropli olej. Kiedy masa uzyska konsystencję rzadkiego kremu, można zwiększyć tempo dodawania oleju i wlewać go cienką strużką tak długo, aż majonez stanie się sztywny. Jeśli podczas ucierania majonez się „zwarzy" nie należy się tym przejmować. Szkodę można łatwo naprawić. Wystarczy wylać z miski olej, Ubić następne żółtko i ucierać od nowa.- Powodem zwarzenia się majonezu może być zbyt zimny olej, zbyt zimne żółtko lub nieświeże jajko. Jeżeli zamiast surowego żółtka , zastosujemy gotowane, przygotowany majonez będzie trwalszy. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|