strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Przodek zajęczy w sosie owocowym
Składniki:
Przodek zajęczy i podroby
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
po 5-6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 cebula-
1 łyżeczka tymianku
1szkl. Rosołu 1 łyżeczka karmelu
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyz soku z żurawin
1 łyżka czerwonego sok i otarta skórka z połowy cytryny
50 g tartego piernika
sól
2 masła.
Sposób przygotowania:
Oddzielone od kości i wyżyłowane mięso oraz podroby pokroić,~ przesmażyć na maśle, dodać pokrojone jarzyny i cebulę, ziele, pieprz, listek, tymianek i sok z połowy cytryny. Dusić na małym ogniu, często skrapiając rosołem. Gdy mięso zmięknie, wyjąć je z rondla. Do~ jarzyn dodać karmel, powidła, sok i skórkę z cytryny, wino oraz tarty piernik. Chwilę dusić i przetrzeć przez sito. Do przetartego sosu włożyć mięso i dusić razem ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton