| Potrawa: Zając duszony | |
| Składniki: Zając 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka oleju 1 cebula 1 łyżeczka sproszkowanej papryki pieprz 3 goździki 2 listki laurowe sól ćwierć łyżeczki cynamonu i szafranu.
| Sposób przygotowania: Zająca umyć, podzielić na części, natrzeć posiekanym czosnkiem posypać pieprzem, utłuczonymi goździkami, cynamonem, papryką i pokruszonym listkiem laurowym (nie solić!) Tak przygotowane mięso ułożyć ciasno w brytfannie, zalać olejem i wynieść w chłodnym miejsce na 1-3 dni. Codziennie obracać.
Po zamarynowaniu mięso w brytfannie ustawić na małym ogniu dodać pokrojoną w plasterki cebulę i szafran i wolno smażyć, doprawiając solą do smaku. Następnie skropić lekko wodą, przykryć i dusić; na małym ogniu ok. 1 godziny. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|