strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zając duszony
Składniki:
Zając
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka oleju
1 cebula
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
pieprz
3 goździki
2 listki laurowe
sól
ćwierć łyżeczki cynamonu i szafranu.
Sposób przygotowania:
Zająca umyć, podzielić na części, natrzeć posiekanym czosnkiem posypać pieprzem, utłuczonymi goździkami, cynamonem, papryką i pokruszonym listkiem laurowym (nie solić!) Tak przygotowane mięso ułożyć ciasno w brytfannie, zalać olejem i wynieść w chłodnym miejsce na 1-3 dni. Codziennie obracać. Po zamarynowaniu mięso w brytfannie ustawić na małym ogniu dodać pokrojoną w plasterki cebulę i szafran i wolno smażyć, doprawiając solą do smaku. Następnie skropić lekko wodą, przykryć i dusić; na małym ogniu ok. 1 godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton