| Potrawa: Bulion z dziczyzny |  |
| Składniki: 21 wody 70 dag chudego mięsa z sarny jelenia zająca lub królika włoszczyzna
(1 marchewka kawałek selera biała część pora kilka gałązek zielonej pietruszki) kilka rozgniecionych jagód jałowca 1 liść laurowy 1 kostka bulionu drobiowego sól pieprz
| Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek na ogniu. Powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy minimum godzinę. Szumujemy Dodajemy umytą włoszczyznę, liść laurowy i jagody jałowca. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kostkę bulionową, a na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Całość przecedzamy do innego garnka przez sito wyłożone gęstą gazą. Można podawać z makaronem, zielonym groszkiem, pokrojonym w paseczku mięsem z dziczyzny. Bulionu możemy też użyć jako podstawy przygotowania innych zup oraz sosów. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|