| Potrawa: Zupa gulaszowa |  |
| Składniki: 40 dag mięsa z dzika 40 dag sarniny 60 dag ziemniaków 5 dag makaronu (typu zacierka) 2 łyżki smalcu 2 cebule 5 ząbków czosnku
2 czerwone papryki 3 pomidory 2 marchewki 5 dag selera 1 pietruszka 10 dag białej części pora 21 bulionu z dziczyzny (można zastąpić bulionem z kostki drobiowej) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki majeranek kminek sól pieprz
| Sposób przygotowania: Marchew, seler, pietruszkę oraz por oczyszczamy, myjemy i zalewamy w garnku bulionem, gotujemy 30 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Mięso, oczyszczone i umyte, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia. Dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Mieszamy z mięsem i jeszcze chwilę podsmażamy. Posypujemy łyżką słodkiej papryki (zastępuje zasmażkę) i mieszamy. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i chwilę dusimy. Parzymy pomidory, obieramy je ze skórek, kroimy w ćwiartki i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu około 30 minut. Bulion z jarzynami przecedzamy do garnka, wkładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, makaron, uduszone mięso, kminek i majeranek. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupa powinna być gęsta. Podajemy ją w miseczkach w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|