strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa gulaszowa
Składniki:
40 dag mięsa z dzika
40 dag sarniny
60 dag ziemniaków
5 dag makaronu (typu zacierka)
2 łyżki smalcu
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 czerwone papryki
3 pomidory
2 marchewki
5 dag selera
1 pietruszka
10 dag białej części pora
21 bulionu z dziczyzny (można zastąpić bulionem z kostki drobiowej)
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
majeranek
kminek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Marchew, seler, pietruszkę oraz por oczyszczamy, myjemy i zalewamy w garnku bulionem, gotujemy 30 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Mięso, oczyszczone i umyte, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia. Dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Mieszamy z mięsem i jeszcze chwilę podsmażamy. Posypujemy łyżką słodkiej papryki (zastępuje zasmażkę) i mieszamy. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i chwilę dusimy. Parzymy pomidory, obieramy je ze skórek, kroimy w ćwiartki i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu około 30 minut. Bulion z jarzynami przecedzamy do garnka, wkładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, makaron, uduszone mięso, kminek i majeranek. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupa powinna być gęsta. Podajemy ją w miseczkach w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton