strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Steki z dziczyzny ,z jabłkami
Składniki:
4 steki po 15 dag z dzika lub jelenia (można użyć schabu karkowego)
4 łyżki masła
4 łyżki oleju
2 cebule
2 jabłka
12 plastrów boczku wędzonego
12 cząstek pomidora
świeżo zmielony pieprz
cynamon
cukier
sól
Sposób przygotowania:
Steki smażymy na rozgrzanym oleju, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Jabłka i cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i podsmażamy na maśle. Plastry boczku smażymy tak długo, aż będą chrupiące. Usmażone steki podajemy z cebulą i jabłkami posypanymi cukrem i cynamonem oraz z plasterkami chrupiącego boczku. Porcje przybieramy cząstkami pomidorów.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton