W cyklu wydawanych książek o wszystkim nie mogło zabraknąć dziczyzny. I mimo słów krytyki z ust różnych myśliwych, trzeba przyznać iż są to przepisy ciekawe. Osobiście mam kilka ulubionych...
Potrawa: Kotlety mielone
Składniki: 6D dag mięsa z młodego dzika 5 dag czerstwej bulki 2 cebule pokrojone w półtalarki 2 ząbki czosnku po pól łyżeczki majeranku
i rozmarynu 1 jajo 5 dag tartej bulki 10 dag tłuszczu sól pieprz
Sposób przygotowania: Oczyszczone mięso kroimy w kawałki i mielimy razem z namoczoną w wodzie lub mleku
i odciśniętą bułką. Dodajemy wyciśnięty przez prasę czosnek, jajo i przyprawy. Starannie wyrabiamy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce: Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Usmażone kotlety wstawiamy w żaroodpornym naczyniu na chwilę do nagrzanego piekarnika. Na tłuszczu po smażeniu kotletów szklimy cebulę. Układamy na półmisku gorące kotlety, a na nich zeszkloną cebulę. Podajemy
z ziemniakami i surówką.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton
Zgromadzenie i opracowanie przepisów oraz redakcja działu