strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzika
Składniki:
80 dag mięsa z szynki dzika
250 ml wina
2 łyżki mąki
5 łyżek oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
5 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
4 jagody jałowca
po pól łyżeczki oregano
rozmarynu
estragonu i majeranku
sól i pieprz do zaprawy z warzyw: po 5 dag cebuli
selera
pietruszki i marchwi
5 rozkruszonych ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
3 jagody jałowca
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i myjemy, ścieramy na tarce lub szatkujemy w cienkie plasterku. Dodajemy do nich cukier, olej, zmiażdżone przyprawy i ugniatamy rękami, aż puszczą sok. Oczyszczone i umyte mięso nacieramy zaprawą z warzyw, układamy w misce i obkładamy pozostałymi warzywami. Wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Następnie usuwamy warzywną zaprawę, mięso solimy i oprószamy mąką. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy mięso ze wszystkich stron. Cebulę kroimy w talarki, wyciskamy przez prasę czosnek i dodajemy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości około 2 godzin, uzupełniając sos wodą. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, zioła, wlewamy wino i dusimy jeszcze 15-20 minut. Pieczeń wyjmujemy, kroimy w plastry, układamy na półmisku. Sos zagęszczamy pozostałą mąką rozrobioną w malej ilości wody, zagotowujemy, przecieramy przez sito i polewamy nim pieczeń.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton