| Potrawa: Comber z jelenia | |
| Składniki: 1 kg combra jeleniego oczyszczonego z błon i tłuszczu po pól łyżeczki soli ziołowej i soli czosnkowej 10 rozgniecionych jagód jałowca 3 łyżki oleju 1 łyżka selera pokrojonego
w drobniutką kostkę 2 cebule 1 łyżka świeżo utartego chrzanu 200 ml białego wytrawnego wina 100 ml bulionu z dziczyzny (lub z kostki rosołowej) 50 ml koniaku posiekana natka pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól
| Sposób przygotowania: Comber umyty i osuszony nacieramy solą
' ziołową i czosnkową oraz jałowcem. Odstawiamy a
do lodówki na 2 godziny. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekaną cebulę, drobniutko pokrojony seler oraz utarty chrzan. Lekko podsmażamy. Wkładamy comber i przykrytą brytfannę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po 20 minutach dolewamy wino, bulion i koniak i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy jeszcze 30 minut. Odkrywamy brytfannę i często polewając sosem z pieczenia, rumienimy mięso przez następne
20 minut. Upieczony comber wyjmujemy
z brytfanny i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną
w wodzie, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Comber kroimy
w plastry i podajemy z sosem, posypany j; posiekaną natką pietruszki. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|