| Potrawa: Pieczeń z sarny |  |
| Składniki: 1 kg mięsa z udźca sarny 20 dag słoniny lub boczku 100 ml oleju 1 drobiowa kostka rosołowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz
do bejcy: 250 ml białego wytrawnego wina 150 g włoszczyzny 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 liść laurowy
| Sposób przygotowania: Warzywa i przyprawy zalewamy szklanką wody i gotujemy około 15 minut. Dolewamy wino
i zagotowujemy. Studzimy. Mięso, oczyszczone i umyte, umieszczamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy bejcą. Trzymamy w chłodnym miejscu minimum
24 godziny, co 8 godzin przekładając na inną stronę. Po wyjęciu mięso dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy mięso ze wszystkich stron. Przełożywszy do brytfanny, obkładamy plastrami słoniny lub boczku. Wstawiamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika. W tym czasie gotujemy około 10 minut przecedzoną bejcę z kostką rosołową. Po
20 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180°C. Pieczemy w sumie około godziny, podlewając na zmianę powstałym sosem i bejcą. Następnie pieczeń wyjmujemy, zdejmujemy z niej plastry słoniny i kroimy je w kostkę. Do sosu
z pieczenia dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody. Mieszamy
i zagotowujemy sos. Pieczeń kroimy w plastry. Serwujemy z ziemniakami z wody, sosem, pokrojoną słoninką oraz galaretką z żurawin lub z borówek, którą możemy lekko rozprowadzić sosem. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|