| Potrawa: Comber zajęczy po prowansalsku | |
| Składniki: Comber sól 100 g słoniny 1 sardela szczypta pieprzu 2 łyżki oleju sok z cytryny 1 szklanka rosołu 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki 1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Comber oczyścić z błon, umyć, osuszyć, naszpikować słoniną i sardelą, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, natrzeć olejem i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Gdy zając jest, miękki, zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, zagęścić sos, w którym zając się dusił, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Posypać zieloną pietruszką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|