strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Udziec zając w warzywach
Składniki:
4 udźce (2 udziec na osobę)
100 ml oleju
30 dag włoszczyzny (bez kapusty)
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 utłuczone jagody jałowca
2 liście laurowe
pól łyżeczki tymianku lub oregano
100 ml czerwonego wytrawnego wina
Z00 ml gęstej śmietany
miąższ z 2 kromek razowego chleba
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy udźce ze wszystkich stron. Wyjmujemy na chwilę. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa starte na tarce o dużych oczkach, przyprawy i wino. Wkładamy z powrotem udźce i dusimy do miękkości - około 45 minut. Udźce wykładamy w cieple miejsce, a do sosu dodajemy rozkruszony miąższ razowca, mieszamy, chwilę dusimy i dolewamy śmietanę. Udźce układamy na półmisku i dekorujemy
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton