strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Ciasto do wyłożenia formy pasztetowej
Składniki:
500 g mąki 170 g wiórków maślanych 1 jajko
1 żółtko
1 1/2 łyżki soli około 100 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, jajko, żółtko, sól i połowę wody dobrze wymieszać w misce i zagnieść ciasto. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody. Ciasto nie powinno się kleić ani kruszyć. Ulepić z niego kulę, posypać mąką, zawinąć w ściereczkę lub folię i co najmniej na godzinę włożyć do lodówki (można je tam przechowywać do 24 godzin).
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton