strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Ciasto kruche
Składniki:
600 g mąki 300 g wiórków maślanych 1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki soli 100 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski. Na środku zrobić dołek i włożyć do niego resztę składników. Wymieszać je dobrze z mąką i zagnieść ciasto. Gdyby było za suche, dodać trochę zimnej wody, gdyby się kleiło - podsypać trochę mąki i wyrobić. Gotowe ciasto nie powinno się kruszyć ani lepić. Uformowaną z niego kulę obsypać mąką, zawinąć w ściereczkę lub folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (może tam być przechowywane do 24 godzin).
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton